Viktigt när din valp kommer hem

 

Det är mycket man bör tänka på innan man tar hem sin valp. Till exempel tycker de ofta om att tugga på saker, särskilt när de byter tänder. Se därför till att den inte kommer åt kablar eller annat som kan skada den. Lämna inte mat eller godis framme på borden; en hund kan bli sjuk av något så vanligt som choklad eller russin. Om hunden tuggar på något otillåtet, distrahera den med något den får tugga på och beröm den när den gör det.

Se till att valpen har någonstans där den kan dra sig undan och få vara ifred. Har du barn så bör du lära dem att när hunden ligger i sin bädd (eller vart den nu väljer att sova) så ska den får vara ifred.

Kom ihåg att hunden alltid ska ha tillgång till rent vatten.

En valp äter tre eller flera gånger per dag, så dela upp dagsransonen.

Valpen kan inte hålla sig som en vuxen hund, så det är ingen idé att du skäller på den när den har gjort ifrån sig på den fina hallmattan. Den skulle du ha plockat bort. Valpen vill snabbt ut efter att den har sovit, ätit och lekt, så det blir mycket spring men det lönar sig i slutändan eftersom valpen blir rumsren snabbare ju färre olyckor som sker inomhus.

Ta reda på vad som är skadligt för hunden att äta. Lök, choklad, russin och vindruvor är saker som de flesta vet är farligt för hundar, men vissa individer är dessutom allergisk mot nötter. Det bästa är naturligtvis att bara ge hunden sådant som är avsett för hundar, men vill du dela med dig av människomaten så ta först reda på vad hunden inte bör äta.

Läs mer på SKK.

Rebecka Författare