Köldkramp på hundar

Under tider med mycket snö och kyla ställs det stora krav på en att man som hundägare ser till att ens fyrfota kompis inte blir för frusen. Eftersom hunden inte själv kan berätta om den fryser får man lära sig att känna igen vilka tecken hunden ger på att den blivit för kall. En hund riskerar framförallt att frysa om öron, tassar och svansen. Det tydligaste tecknet på att hunden börjat frysa är att den skakar i kroppen. Blir hunden kall om tassarna när man är ute och går kan den få så kallad köldkramp, som innebär att den kan börja halta och inte vill sätta ned tassarna på det frusna underlaget. Har man en hund med tunn päls som lätt blir kall kan det därför vara bra att ta lite kortare promenader när det är minusgrader och snö ute för att den inte ska frysa om tassarna i onödan.

Utrustning som håller hunden varm

Ibland måste man ta ut hunden en längre period även om det är riktigt kallt och snöigt ute. Eftersom alla raser inte klarar kyla lika bra finns det som tur är flera olika hjälpmedel för att hunden ska hålla sig varm. Charlotte Gahm som jobbar som certifierad hundfysioterapeut i Örebro, tipsar i SVT om hur flera hundar drabbade i iskyla kan bli hjälpta av tass-salva, skor och täcken. Särskilt hundar som har någon skada kan vara i behov av extra utrustning för att hålla värmen. Ska man köpa ett värmande täcke till hunden som den kan ha på sig på kalla och blåsiga promenader är det viktigt att välja ett i rätt storlek. Det är bättre att hunden har ett täcke som är lite för stort, än att det sitter för tajt och hämmar rörligheten. Det ska också vara vattentätt så att hunden hålls torr under. Men så länge hunden inte verkar frysa utan rör sig normalt under promenaden och kan leka behövs sällan någon extra utrustning eller tillskott av foder.

Lämna hunden i bilen

Att man inte ska lämna hunden i bilen under riktigt varma sommardagar har de flesta koll på, då en varm bil snabbt kan bli en dödsfälla för en hund. Men lika många kanske inte tänker på att även under vintern kan det vara livsfarligt för hunden att bli lämnad i bilen då det snabbt blir för kallt. Det är enligt Jordbruksverket förbjudet att lämna hunden i bilen om temperaturen är lägre än fem minusgrader. Ibland måste man dock lämna hunden en stund om den ska med på något ärende, och en riktigt bra och säker tjänstebil 2018 som hunden kan färdas tryggt i är en Hyundai. Med eluppvärmda baksäten och en fårskinnsfäll kan hunden hålla sig varm en liten stund utan problem. Tänk dock på att olika raser klarar kyla olika bra. En hund med kraftig, tjock päls tål kyla mycket bättre än vad en korthårig vinthund gör till exempel.

Rebecka Författare