Hundvalpar och barn

Hundar och barn kan umgås utan problem, och kan vara bästa vänner under både hundens och barnets uppväxt. Förutsättningen för det är dock att man lär sitt barn hur man umgås med hundar – hunden är inte en leksak, utan en levande varelse. En vuxen bör också alltid vara med och övervaka när en hund och ett barn umgås tillsammans, för att förhindra att olyckor sker.

Om barnet är tillräckligt gammalt för att förstå när man förklarar saker, är det viktigt att berätta vilka regler som gäller kring hunden, till exempel när man ska lämna hunden ifred och vad man absolut inte får göra mot hunden, som att skrika åt den, dra den i svansen eller öronen eller klättra på hunden. Bra riktlinjer för när hunden ska vara ”off-limits” är när den ligger i sin korg (eller sover generellt), när den äter eller när den tuggar på sitt ben. Men man ska inte bara berätta för barnet när man inte får umgås med hunden; det kan också vara bra att skapa särskilda lekstunder för hund och barn tillsammans, då man själv kan vara med och övervaka noga. På det sättet lär sig både barn och valp hur de kan leka säkert med varandra, och vad som är rätt hantering.

Något annat som är viktigt att tänka på som förälder, särskilt när hunden fortfarande är en valp, är att se till att hålla barnens leksaker borta från golvet. Har man lite äldre barn är det bra att redan från början lära dem att själva städa bort sina leksaker när de har lekt färdigt, och lägga dem utan räckhåll för hunden. Det ska man inte bara göra för att undvika att hunden får tag i någon av leksakerna och tuggar sönder den, utan också (och framförallt) för hundens säkerhet. Små valpar, precis som små barn, har en tendens att stoppa allt i munnen som de kommer över. Skillnaden är att hundvalpar har små, sylvassa tänder, som kan bryta av små delar från leksaker som är säkra för människobarn, och sätta delarna i halsen. För både barn och hundar är det med andra ord viktigt att köpa leksaker av bra kvalitet, med så få lösa delar som möjligt (ifall det värsta skulle hända och hunden får tag i en leksak). Du hittar leksaker online för barn i alla åldrar på Lekmer.se.

När barnen blir lite större och sannolikt hjälper till allt mer med att ta hand om hunden, till exempel genom att ge den mat och hålla kopplet på promenader, är det viktigt att barnet lär sig att förstå hundens signaler. Man kan därför som förälder lära ut grunderna i hundens kroppsspråk, till exempel att det betyder att hunden är glad när den viftar på svansen, att man ska lämna den ifred när den morrar och att ett skall kan betyda att hunden är rädd eller upphetsad.

Innan man kommer in på allt detta står man dock inför ett beslut, nämligen vilken ras man ska välja. Det finns egentligen ingen ras som är mer ”barnvänlig” än andra, men en aspekt som spelar stor roll är rasens storlek. Om man har små barn, och har tänkt att de ska vara involverade i hundens promenader, är till exempel en liten hund att föredra, eftersom barnen helt enkelt inte har styrkan att hålla i kopplet till en rottweiler, labrador eller annan stor hund. Å andra sidan kan en liten hund i kombination med små barn utgöra en större risk, eftersom barnen kan frestas att plocka upp hunden, vilket kan leda till att den skadar sig. Man får överväga alla aspekter innan man bestämmer sig.

Rebecka Författare