Gå en valpkurs

Den första tiden efter att man har fått hem en ny hundvalp kommer man sannolikt att ha fullt upp bara med att få valpen att känna sig som hemma, att försäkra sig om att den inte stöter på några faror i hemmet och att den mår bra. När valpen har vuxit till sig lite och boat in sig börjar dock de flesta nya hundägare att fokusera på nästa steg, som att få hunden att sitta på kommando, gå fint i koppel och komma när man ropar. Då kan det vara läge att gå en valpkurs.

Valpkurser erbjuds vanligtvis av den lokala brukshundsklubben, och är lämpliga från och med det att valpen har blivit 3 månader gammal. Något man ska ha klart för sig redan innan man börjar kursen är dock att det inte är hunden som ska lära sig saker, utan en själv som ägare. På en valpkurs får man de verktyg och den kunskap man behöver för att själv träna sin hund och lära den nya saker.

Det som vanligtvis ingår i en valpkurs är de grunder varje hundägare bör känna till: hur man kommunicerar med sin hund, hur man bygger en god relation med sin hund och hur man tränar in lydnad med sin hund. Det innebär bland annat att man ska skapa trygghet mellan sig själv och hunden, genom att sätta upp tydliga normer och regler (och vara konsekvent i att följa dem), och att visa vilja att kommunicera.

För att befästa både ens egna och hundens kunskaper är det dock mycket viktigt att man fortsätter att träna när man har kommit hem, och efter att kursen är avslutad. Har man barn är det också en bra idé att involvera dem i hundens träning, så länge de är tillräckligt gamla. Har man små barn, som fortfarande ligger i barnvagn, kanske man också vill träna på andra moment som inte togs upp under valpkursen, till exempel att valpen ska gå i koppel bredvid barnvagnen. Då ska man bara tänka på att man har en riktigt stabil barnvagn, som tål att valpen knuffar till den eller hoppar upp mot den. Hos Bigbaby hittar du ett stort utbud av barnprodukter, bland annat barnvagnar, som passar för långa promenader både med och utan hund, och när man har rätt vagn är det bara att applicera de tekniker man lärt sig på valpkursen till att lära sin valp något nytt.

Rebecka Författare