Kan hunden gå på låda?

De flesta kattägare är nog vana vid att katten eller katterna uträttar sina behov på en toalåda eller möjligen utomhus om den möjligheten finns. Kattsand finns i många olika varianter efter olika preferenser och ofta är den också lite parfymerad för att hålla dålig lukt borta. Ofta fungerar det bra och redan små kattungar får ofta lära sig att gå på lådan och gör det också utan problem när de blir lite större. Många funderar nog på möjligheten att låta även hunden gå på lådan åtminstone då och då. Men hur är det egentligen, kan hunden gå på låda och är det i så fall kattsand som är bästa alternativet?

Toalåda för hundar

För den hundägare som upplever problem med flera korta kissrundor under dagen kan det här med toalåda vara ett bra alternativ. Det får självklart inte bli så att hundens motion uteblir, promenader behövs alltid ändå. En toalåda kan underlätta för den som bor många våningar upp i ett hyreshus eller som av andra skäl inte riktigt mäktar med återkommande korta rastningar. Kanske passar det här bäst för små hundar, en toalåda måste nämligen vara ganska stor i förhållande till hunden så den kan röra sig lite för att hitta exakt rätt plats. I botten kan man med fördel lägga lite bikarbonat för att slippa dålig lukt. Finns det möjligen en tidning med kissfläck på är det ett bra sätt att locka hunden till lådan också, men framför allt måste det finnas ett rejält lager sand. Vanlig parfymerad kattsand fungerar oftast inte i en hundtoa. Doften kan vara en sak, få hundar gillar den vilket kan göra att det blir svårare att få hunden att gå på lådan. Placeringen av lådan kan vara en liten utmaning både när det gäller hundar och katter, men det finns kreativa sätt att lösa det problemet. Få vill ju ha en ful kattlåda mitt i badrummet eller köket.

Både katt och hund

Har du både katt och hund bör du alltså ha olika toalådor om du vill att dina husdjur ska kunna uträtta sina behov inomhus. Lådorna måste självklart hållas rena och tömmas ofta så det inte uppstår dålig lukt.

Rebecka Författare