Vandra med hunden i fjällen

Det är kanske inte så många som tänker på vilka stora möjligheter Sverige erbjuder egentligen. Man glömmer lätt bort vilken enastående natur som gömmer sig runt om i landet och därför längtar man istället bort när det vankas semester. Under de rådande omständigheterna bör man dock inte resa utomlands utan man får hålla sig i Sverige. Och medan man ändå är “fast” här kan man göra det bästa av situationen och upptäcka delar av Sverige man kanske aldrig sett förr. Till exempel gå på vandring i fjällen och ta med sig hunden.

Förbered vandringen

Att hundar älskar att få vara med och följa med på långa promenader är ingen hemlighet. Det är dock lätt hänt att du fastnar i samma promenadstråk om och om igen i området där du bor. Under sommaren och semestern passar det därför perfekt att ge dig iväg med din fyrfotade bästa vän och upptäcka andra platser att promenera på. När ni förbereder inför en vandring i fjällen är det viktigt att både du och din hund är i god fysisk form så att ni orkar gå genom svår terräng och upp och ner över fjäll och dalar. Se till att du har starka och slittåliga kläder från Garphyttan så att du inte blir kall eller blöt. Om du eller din hund är ovan vid att vandra längre sträckor flera dagar i rad kan det vara bra om ni börjar träna på det minst en månad i förväg så att ni tar kanske 3-4 dagar i veckan där ni går riktigt långt. Tänk på hur långa etapper ni ska gå under själva vandringen och försök matcha dem. När det börjar kännas lätt så vet ni att ni är redo för er riktiga vandring. Ett tips är dock att några gånger prova på att bära er tunga ryggsäck med er innan själva vandringen för att prova på den tyngden.

Viktigt att tänka på

När du vandrar med hund är planering A och O. Beroende på om ni tänkt tälta eller använda er av olika boenden längs vägen är det viktigt att ni planerar var och hur er övernattning ska ske. Om ni tänkt sova på boenden såsom hotell, vandrarhem eller fjällstugor är det klokt att boka sådant i förväg. Annars riskerar ni att mötas av ett fullbokad boende utan något annat i närheten. Speciellt med hund är det viktigt att du kollar var det är tillåtet att ha hund och se till att boka djurvänligt boende i förväg då de ofta tar slut snabbt. När du är ute med din hund i skog och mark är det viktigt att du kollar upp vad som gäller för hundar i just det område du vill vandra i. Ibland gäller olika regler för olika tider på året. Därför är det extra viktigt att du noga kollar upp vilka regler som finns där just du vill gå. Dock gäller koppeltvång på alla hundar i naturreservat och nationalparker som en säkerhetsåtgärd för dig, din hund och andra djur runt omkring. Så länge ni håller er till reglerna kommer ni kunna få en helt magisk vandring i Sveriges vackra natur.

Rebecka Författare