Ska hunden sova i sängen?

Huruvida en hund ska sova i sängen tillsammans med sin husse och matte eller inte är en fråga som i stort sett alla har en åsikt i, oavsett om de är hundägare eller inte. De flesta av dessa åsikter utgår ifrån människans perspektiv, men det finns också aspekter från hundens sida att ta hänsyn till när man bestämmer var den ska sova.

Det man framförallt bör överväga är nämligen självklart om hunden själv trivs med att sova i sängen. De allra flesta hundar vill vara så nära sin flock som möjligt, och vill därför gärna sova tillsammans med sin husse och matte, men det finns också hundar som föredrar lugnet i sin egen korg. Det är mycket viktigt att ta hänsyn till detta, eftersom hundar har ett stort sömnbehov (de behöver sova mellan 12 och 18 timmar per dygn), och därför verkligen behöver få sova ostört.

Man måste också tänka på sin egen sömn. Om man vet med sig att man är lättväckt är det sannolikt inte en så bra idé att dela sängen med en fyrfota varelse som tenderar att morra och ibland till och med skälla i sömnen, och som brukar vifta mer eller mindre vilt med benen när de drömmer. Om man inte har ett problem med detta kan det dock medföra många fördelar att sova med sin hund: undersökningar visar att hundägare och kattägare som delar säng med sina husdjur känner sig tryggare om nätterna, och därmed sover bättre.

Ett vanligt argument mot att ha hunden i sängen är hygienen, och det ska inte stickas under stol med att man kommer att behöva byta sängkläder oftare om man har hunden i sängen. Hundar smutsar ner på många sätt, och även om man är noga med att tvätta av hundens tassar varje kväll innan man går och lägger sig går det inte att komma undan hundhåren eller dreglet.

Om man ändå bestämmer sig för att låta hunden sova i sängen (förutsatt att den vill det), kan det vara en bra idé att investera i en större säng, så att alla får plats att bre ut sig. Du hittar ett stort utbud av sängar på Sleepo.se, som passar alla konstellationer av hundar, hussar och mattar. Det kan även vara bra att ha i åtanke längre fram, eftersom sängen slits ut snabbare när fler sover i den, och man därför kan behöva byta ut den oftare än vart 10:e år, som annars är rekommendationen.

Rebecka Författare