Tips på raser för nybörjaren

 

Några hundraser är lättare att hantera än andra. De kan vara mer ivriga att vara till lags, mer lyhörda, mer villiga att lyda, mer lättlärda, mindre envisa och mindre benägna att sticka iväg på egna äventyr. Här följer en lista på några raser som kan vara bra att undersöka om det är första gången du ska skaffa hund.

Chinese Crested. Denna ras finns i två varianter; den nakna och den med päls, som kallas Powder Puff. Denna ras är av mindre storlek och vill väldigt gärna vara sin ägare till lags. De kan ofta gå lösa och kommer när man ropar, men de är känsliga individer som kan ha lätt att bli skrämda. Pälsen kräver dessutom mycket arbete, om man väljer den som har päls, eftersom de bör bada med jämna mellanrum och därefter blåsas med hårfön och borstas igenom grundligt. Ett alternativ kan vara att trimma ner pälsen så att den blir lättare att hantera.

King Charles Spaniel. Även denna ras är av mindre storlek och mycket lätt att hantera. Den är glad, följsam, lättlärd och vill gärna följa med på det mesta. Den har ganska lång päls men kräver inte alls samma slags pälsvård som en Powder Puff. En mycket bra kompanjon på promenaden.

Bichon Havanais. Också av mindre storlek och med päls som kräver skötsel. Men rasen är glad och mycket ivrig att lära. Den är mjuk, humoristisk, godmodig och följer gärna med på diverse äventyr.

Dvärgpudel. Denna hund kräver lite mer än de ovanstående då den är energisk och tycker mycket om exempelvis agility, dessutom lär den sig snabbt att manipulera människor om man inte är vaksam. De trivs också bäst som familjehundar snarare än att bo med ensamstående, tycker mycket om andra djur och vill inte gärna lämnas ensam längre stunder. Men den är mycket lättlärd och villig att arbeta, den är snabbtänkt och smidig. Pälsen kan man med fördel trimma.

Chihuahua. Detta är en väldigt liten hundras men den har stor personlighet. Den vaktar gärna hemmet och sina människor men när faran är över ligger den helst nära och myser. Chihuahuan är inte alltid så lättlärd, men däremot lätt att hantera. Trots att det är en mycket liten hund kräver den en fast hand och trygg uppfostran.

Läs mer om sällskapshundar på “SKK.

Rebecka Författare