Innan du köper hund

 

Att ha hund bringar glädje till både familjen och den ensamstående. Den ger en en anledning att ta sig ut några gånger varje dag, samtidigt som den erbjuder sällskap och livslång vänskap. Men en hund kräver också ett stort ansvar från dig som ägare, därför finns det en del saker man bör tänka på innan man bestämmer sig för att köpa den lyckliga, klumpiga och lurviga valpen hos uppfödaren.

Hur mycket tid har du för en hund?

Om du jobbar mycket och långa dagar är en hund ingen bra idé, eftersom den som valp knappt kan vara ensam alls och som vuxen inte får vara ensam mer än sex timmar i streck. En hund är ett flockdjur och vill inte lämnas ensam alltför långa stunder. Även om sex timmar är den allmänna gränsen behöver inte det automatiskt betyda att just din hund klarar av att vara ensam så länge. Se därför till att du har tid att vara hemma med hunden, eller att du kan ta den med på jobbet eller alternativt har någon som kan ta hand om den under dagarna då du är borta.

Vad för slags hund passar dig?

Det finns säkerligen hundar du tycker är finare än andra, men det är inte smart att välja hundras efter dess utseende. Vissa raser kräver mycket mer än andra och till exempel en Tibetansk Spaniel är väldigt självständig och inte särskilt noga med att vara sin ägare till lags. Den gör hellre som den själv vill. En Chinese Crested däremot är en känslig individ som väldigt gärna gör som den blir tillsagd och är därför en mycket bra ras att välja som första hund.

Det bästa du kan göra är att först och främst bestämma vad du vill ha ut av din hund, och därefter läsa om de olika raser som finns för att hitta en som stämmer överens med dina önskemål.

Renrasig eller blandras?

I många fall är blandraser friskare än renrasiga hundar, eftersom renrasiga hundar ofta är sönderavlade. Titta till exempel på mopsen som ofta får andningsbesvär och hjärtproblem. Men samtidigt är det mycket svårt att förutse vilken slags mentalitet en blandras kommer att få, medan det med renrasiga hundar är enklare. Köper man en renrasig hund ska både uppfödare och hund vara registrerade i Svenska Kennelklubben. Hunden ska ha stamtavla för att man ska kunna följa dess linje bakåt i tiden och kunna försäkra sig om att den inte bär på några ärftliga sjukdomar. Oavsett om det är en blandras eller en renrasig hund ska valpen vara vaccinerad, veterinärbesiktigad, chippad, försäkrad och grundligt undersökt. Se till att du får de rätta papperen med dig från uppfödaren.

Sedan skadar det naturligtvis inte att läsa på så mycket som möjligt om hunduppfostran samt vad du som ny hundägare kan vänta dig av din nya vän.

Rebecka Författare