Hundköpartankar och ekonomi

Går du i hundköpartankar? Tänk igenom köpet först och rannsaka dig själv om du verkligen har råd att ha hund, för om olyckan är framme kan det bli ruggigt dyrt. Hundens utrustning och inköp av själva hunden är också pengar som ska ut.

Det är koppel, halsband, en bädd att ligga i, pälsvårdsredskap, klotång, medlems- och kursavgifter, utställningar om det finns intresse för det och mycket mer. Du har även din egen utrustning att tänka på så som jacka, byxor och bekväma skor. En annan stor utgift kan vara bilbur till hunden så den kan åka säkert. Det kan också vara så att du behöver köpa en större bil för att få plats med hela familjen plus hund.

Upprätta ett sparande

Att ställas med alla dessa kostnader på en och samma gång är inte så roligt, så redan när du har bestämt dig för att det i framtiden blir en hund kan du börja spara pengar. Att upprätta ett sparande för att få ihop inköpssumman av själva hunden är lätt. Sluta äta lördagsgodis och laga mer mat hemma istället för hämtmat eller snabbmat. När du har börjat spara pengar till din hund är det klokt att placera pengarna på ett sparkonto eller kanske i en fond. Det är lätt att börja spara hos SAVR så titta på deras lösningar och tips och lägg undan minst en femhundring i månaden. Helst mer.

Veterinär kostar pengar

När du väl valt en ras som passar dig i aktivitetsnivå och användningsområde, alltså inte en jakt-, drag- eller brukshund om du är en soffpotatis som bara vill ha en sällskapshund, så är det dags att titta på försäkringar. Det kan bli en dyr historia om olyckan är framme. Alla kan bli sjuka eller skadade, att blandraser är friskare är en seglivad myt som inte stämmer. Att ha en hund utan försäkring kan kosta lika mycket som en ny bil och dessutom är du ansvarig för vad din hund gör vilket också kan kosta pengar om den biter eller skadar någon/något.

En försäkring är bra att ha, men du borde ändå ha en buffert av pengar sparade. De flesta försäkringarna har rörlig självrisk vilket betyder att du har en fast självrisk på några få tusen om hunden blir skadad. Utöver den fasta självrisken betalar du också den rörliga självrisken och den är en viss % av den totala kostnaden för veterinärbesöket, operationen, utredningen eller behandlingen. Försäkringen gäller dessutom endast upp till en viss gräns, t.ex 60 000 kr eller för att göra det enkelt i räkneexemplet 100 000 kr. Hunden skadar sig illa och allt kostar 100 000 kr. Ingen har det i bakfickan, så försäkringen hjälper till. Du betalar den fasta delen på exempelvis 2500 kr och den rörliga delen som ligger på mellan 15 – 25 % av summan, alltså 15 – 25 000 kr.

Tänk då på hur bra det vore att veta att du redan har en sådan summa på ett konto, redo att spenderas på den sjuka hunden så du slipper skuldsätta dig för att lösa ut er från kliniken.

Rebecka Författare