Att flytta med hund

Ibland är det så att du och din familj vill flytta till en ny bostad och har hund. Men då gäller det att se till att hunden kommer att trivas i den nya bostaden och klara av flytten. Är jycken redan trygg och har erfarenhet sedan tidigare går det betydligt lättare. För du vet säkert hur mycket det är att tänka på inför, under och efter en flytt, till exempel om du ska anlita flyttstädning i Kristianstad eller någon annanstans. Det gäller att ha koll på läget vad det kostar och då går det att jämföra med olika företag på nätet. Fixar du någon som sköter städningen har du den ur världen i alla fall. Oavsett vad du väljer, så är det viktigt att inte hunden kommer i kläm och mår dåligt.

Undvik flyttkaoset

För att vänja vovven inför det nya området som ni ska flytta till, kan ni åka dit först så den kan sniffa in de nya dofterna. Ska ni flytta från landet in till stan, vänj hunden vid stadsljud genom att låta den lyssna på sådana ljud. När det sedan är dag att flytta kan det vara all idé att låta någon annan ta hand om jycken. Men går inte det är en bur ett bra alternativ. Låt hunden ha en bur som en fristad, där den kan gå in för att få lugn och ro, men framför allt för att känna sig trygg i. Ställ buren på ett lugnt ställe så vovven kan få det lugnt i flyttkaoset.

Efter flytten

Det första hunden bör få göra i den nya bostaden är att i lugn och ro kolla läget. Dessutom bör du visa vart vovven har sin matskål och sitt vatten, sovplats och sina leksaker då det ökar tryggheten. För att hunden sedan ska finna sig tillrätta i den nya bostaden, är det bra om du eller någon annan har möjlighet att vara hemma. Tanken är att sakta men säkert vänja den vid att vara ensam hemma.

När ni sedan är ute på promenad är det viktigt att låta jycken få lukta och märka ut sitt revir. Har ni grannar som också har hund, låt hundarna träffas på ett neutralt område så att de lär känna varandra. Om grannarna inte har några vovvar kan det vara klokt att presentera dig och din hund, samt tala om för dem att höra av sig ifall de har några frågor eller liknande. På detta sätt skapar du en bra grannsämja samtidigt som du lär känna dina grannar!

Oro

Skulle, mot förmodan, hunden känna oro inför flytten så finns det receptfria feromoner på apoteket. Feromonerna gör att hunden känner sig lugnare. Du sätter en diffuser i eluttaget innan flytten och sedan i den nya bostaden. Det skapar trygghet inför flytten och sedan i den helt nya miljön som vovven har flyttat till.

Rebecka Författare